Ahad, 4 Disember 2011

CHANGE.CHANGE,CHANGE

yup ! ! !

aku nak korang semua usha blog aku ....kalau korang semua usha blog aku nie cam entah ape2 kan...sumpah aku cakap tak menarik langsung...so dalam keadaan kritikal yang mencapai tahap dewa sekarang ni , aku ngah pikir nak tukar blog ke style yang mcam mane..4 example blog pasal islamik ke , isu semase ke , photograph blog ke..

aku baru lagi dalam blogging ni..so tak taw nak post entri mengenai ape..terpulang laa kat korang nak kate ap...bab2 menulis nie memang bukan hobi aku...tapi mengenangkan member2 aku pon banyak yang pakai blog , so , aku pon nak try la buat blog yang entah ape2 ni...HAHAHAHA..hasil nye,,,,,,taraaaa -------> http://oldschoolurban.blogspot.com/

memang tk banyak entri kat blog ni...insyaAllah akan datang blog ni akan diperbaiki dan menjadi manfaat untuk aku dan semua sekali..HAHAHA..cume tgh pikir nak style mcm mne..kalau campur ok tk ??




( di snap time lepak-ing di Sungai Perak ,,, time tu air x naik )

nota buku lima :: banyak benda nak di pikirkan (-__-")

Selasa, 29 November 2011

FACEBOOK VS TWITTER VS BLOG

Assalamualaikum semuaaaaaaa ! ! ! ! ! =)

Woooaahhh ! ! ! apa kabar semua ? begitu rase lame nye aku memendam rindu terhadap apa yang perlu di update kat blog yang dah bersawang nie .... HAHAHA

Aku tak nak panjang2 melalauttt , aku nak korang semua bandingkan yang mane lagi ok zaman sekarang nie:::


FACEBOOK





TWITTER



 BLOG
 



Ok laaa , aku rase korang semua pandai menilai mane yang lagi ok gilerrr2 ....  =)

nota buku lima ::: bagi aku facebook ngan blog lagi ok sebab aku dah pakai .. HAHAHA .. twitter ?? =="



Ahad, 8 Mei 2011

SELAMAT HARI IBU!!!

Assalamualaikum....((harap semua nya sihat2 belaka))..

8 MEI 2011...tarikh yang begitu bermakna buat ibu2 di seluruh dunia..begitu istimewa buat mak aku..huhuhu...bak kata macam kumpulan SEPAH time diorang buat show dekat gelanggang MAHARAJA LAWAK..bila JEP kata "aku panggil mak aku mak,jadi aku sambut HARI MAK laa"".hahahahah..masa tu memang nak pecah perut aku gelak..eh2!!!tadi pasal Hari Ibu tapi dah masuk bab Maharaja Lawak pula..hahahah..apa2 pon tak kisah laa korang panggil mak ke,ibu ke,umi ke,mama ke,mummy ke tapi maksud nye tetap satu...mereka laa yang telah bersusah payah melahirkan kita masa dulu...ingat tu..

Jadi sekarang ni aku dah tak tahu nak tulis apa dah..((otak blur petang2 macam ni))...oleh itu aku tinggalkan beberapa santapan untuk korang semua wakil daripada ku..hahaha..((copy paste dari YOUTUBE n artikel2 dari internet)) ::: :)

Kisah benar mengenai pengorbanan IBU





..::..Video Pengorbanan Seorang Ibu & Matluthfi..::..





nota buku lima::Selamat Hari Ibu kepada ibu tercinta Rosiah Bt Abu...==aku minat giler kat Matluthfi==Isnin aku dah start masuk F6..huuuwaaaa (T_T)

Jumaat, 6 Mei 2011

TIRU GAYA,TIRU BUDAYA????

Assalamualaikum... ((harap semua sihat2 saja))

tiru gaya,tiru budaya,tiru itu,tiru ini..arrgghh,semua tiru laa...hahahaha..kat sini aku nak cerita satu benda laa..pasal tiru2 ni...tapi bukan tiru dalam exam..tiru dalam exam 2 perkara biasa masa zaman sekolah dulu2..hahaha..

nak di ceritakan,aku baru je buat blog walking dekat blog member aku..Muhammad Firdaus a.k.a pidot...tinjau punye tinjau aku baca laa satu entri pasal Pop pop! Jangan sampai Kedepop jatuh ke tanah!!...hahahaha..menarik kan tajuk entri nye...tu la aku cakap..blog dye ni kreatif..hahaha...

cerita ni mengenai tiru2 ala2 style K-POP..korang tahu tak apa benda tu??K-POP tu Korean POP..alaaa,macam Super Junior tu. ((serius..aku minat kat group ni..hehehe))...aku rasa korang semua dah tau kan..sebab demam K-POP ni dah merebak kat Malaysia sampai ada yang nak tiru..hahahahaha....


>>SUPER JUNIOR<<

bagi aku la kan..nak tiru boleh..tapi ada la had nye..ni tak!!!sampai dari segi pemakaian pon nak tiru gak...seperti contoh,korang tau la kan yang group2 K-POP ni tak kisah kalau terdedah sana sini...tapi yang nak tiru ni Melayu,ISLAM lagi tu...haaaddooooiii....bukan aku nak ceramah kat sini laa...ehh!!suka hati aku laa,blog aku..hahahaha..kita ni sesama ISLAM tak salah kan kalau saling menasihati... dah puas aku blog walking kat beberapa buah blog tadi,aku try la search group2 yang tiru ala2 K-POP ni...alaaa...aku malas nak bendung laaa..senang cerita group yang aku maksud kan adalah dua buah group nie..::

1)MAX 24:7


dah terang2 kan aku cakap..tiru style macam K-POP..dedah badan..haaaddoooii..aku sebagai kaum lelaki malu..walaupun aurat laki hanya dari pusat hingga lutut..

ok...tu yang laki nya...yang perempuan nya pula...cuba tengok ni..

2)GULA -GULA


sumpah aku cakap..aku tengok pon terliur..serius!!!aku pakse tahan nafsu...

bab2 ni aku tak selindung laa...aku terus je..hahahahaha...lantak laa..yang group perempuan nya aku tak puas hati...sepatutnya kalau nak tiru K-POP pon tak payah laa sampai bahagian yang terdedah pon nak tiru gak..habis style ke??aku rasa style low laaa...jap2!!orang kate fesyen..yess!!memang la fesyen..tapi kita ni orang timur,melayu,ISLAM lagi gitu...tak boleh ke kalu kita tak ikut fesyen macam tu??rasa berdosa sangat ke???aku tak nafikan laa,ramai lagi seleb2 kat luar sana macam ni..tak tipu laa..seperti contoh REBECCA NUR AL ISLAM n ALEEZA KASIM...direct tak aku??sekali lagi aku cakap...aku peduli apa??blog aku... :)

so apa yang aku boleh buat,hanya luah kan kat blog yang kekurangan follower ni je laa..hahaha..kalau kat luar nanti lebih2 pulak orang lain kata..jadi kepada yang baca blog aku ni,fikir2 kan laa...

nota buku lima::pssttt,dengar cerita salah seorang ahli group ala2 K-POP laki tu GAYBOY ea??masyaAllah....(sumber dari internet)

SEMAKAN IPTA 12 TENGAH HARI ESOK

Assalamualaikum....((harap semua sihat2 selalu))...


Semakan IPTA untuk sesi 2011 akan bermula jam 12 tengah hari esok..aduhhh!!..aku dah betul2 semangat tido awal mula pukul 9.30 mlam dengan harapan aku akan bangun awal pagi but untuk menyemak keputusan IPTA nie..tapi hampess!!!...tengok2 pukul 12 tgh hari esok baru semakan nya di buka..hahahaha..tapi apa salah nya kan...at least , aku bangun awal pagi buta ni boleh la solat isya'..((sebelom tidur lupa nak solat laa...astagfirullah))
bukan apa , badan ni terasa terlalu letih + penat + berat + tak berdaya = tidur!!(-_-)
zZzZ...

tapi yang aku musykil sekarang ni , asal Kementerian Pelajaran dan sekutu dengan nya ((exmpl::KPT)) selalu memperlambatkan apa2 semakan ye...dulu kes semakan KPLSPM...kalau tak silap nak dekat seminggu baru dibuka..apa masalah nya aku pon tak tahu...walaupun keputusan SPM aku tak segempak mana , tapi aku tetap menunggu semua tu..hahaha..baru2 ni ada dengar cerita yang pengajian medic di semua ipta/s akan dibekukan..boleh tahan laa ramai juga yang bangkang..sebelum tu aku nak minta maaf kalau ada pihak yang tersinggung dengan apa yang aku nak cakap ni.. ""kerajaan memang dah terbalik""..bukan politik ye...baca "kerajaan"..hahahaha...kalau korang nak tahu lebih lanjut klik la pada link kat bawah ni::



haaa...dah tengok??macam mana reaksi korang bila bace berita ni??kalau yang dah tanam cita2 nak ambil course medic mesti sedih dengar berita ni..tak pe2..banyak lagi course yang ada..seperti contoh perniagaan..kebaikan nye , 9/10 rezeki di dunia datang nya dari pekerjaan berniaga...untunglah siapa yang berniaga dan menjalankan nya mengikut syariat... :D


nota buku lima::baru dapat surat panggilan dari KOLEJ UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA SELANGOR ((KUIS))..Asasi Pengajian Asas Komunikasi...nak pergi or x??((konflik penyelesaian::tunggu upu))

Khamis, 5 Mei 2011

KOMIK BLOG , BELOG PALATAU



ni dia blog komik nye...try la korang semua tinjau..tak bosan punye.. :)
tekan je header 2....

AKU TAKSUB KOMIK@MAGAZINE..HAHAHAHA

Assalamualaikum dan salam sejahtera .... ((semoga semua sihat2))

Rase2 korang semua kan , bace komik ni mendatangkan faedah atau tak???dari sudut perspektif pandangan aku laa kan , baca komik ni bagus..bagus sangat sangat...hahahaha..ye laa kan..baca komik..kita amek dari perkataan "baca"...membacakan perkara yang berfaedah..jaditak kisah la baca apa sekali pon seperti contoh majalah,komik,surat khabar dll....

ehh , tapi sekarang ni bukan nak memperdebatkan pasal "Amalan membaca mendatangkan faedah" macam yang kita buat karangan BM dulu2..hahaha..tapi cuma nak bagi tau yang aku ni seorang yang taksub terhadap komik@majalah....kalau nak di ikutkan dah bertimbun komik@majalah kat rumah aku tu...mula dari GEMPAK , UTOPIA , komik ilustrasi GEMPAK , manga...hahahahaha..macam2 lagi laa...tapi yang paling aku minat sekali majalah music..ape lagi kalu bukan ROTTW...kalau korang tak tau , ni haaa aku bagi sample cover magazine nye..::::


((yang ni aku belom beli lagi))


((yang ni pulak , yang terbaru aku beli..dalam 2 minggu lepas))

baru2 nie...((baru ke??rasa semalam kot))...ada seorang mamat tinggalkan mesej kat shoutbox aku..lebih kurang macam nie laa..""AFFIERUL BLOG KOMIK NO1 DI MALAYSIA.. Datang ar jenguk kalau xcaya""....lepas tu aku cuba la jenguk apa yang special yang ada kat blog dia tu...tinjau punye tinjau..ternyata..blog dia tersangat2 la kreatif...sebab semua entri yang dia post hanya dengan lukisan berdialog ((hmmm,maksod aku komik aaa..hahahaha))...serius aku cakapblog dia memang takakn bosan kalau baca...dalam komik tu terselit juga pengajaran...trimas banyak2 aku ucap kat pemilik blog tersebut AFFIERUL ALIES...((salute la kat lu bro))... blog dia memang mantap + kreatif + smart = SUPERB....hahahaha...

jadi kalau korang nak tengok lebih lanjut , tekan je perkataan kat bawah ni



nota buku lima:::lepak kat Teluk Intan kelmarin...usha mamat seorang ni..perangai memang layak dapat anugerah tapak kaki saiz 8 dari aku..betol2 meluat~~... (-__-")

Rabu, 4 Mei 2011

ADUH !! BILA LAA NAK ADA ENTRI MENARIK

Assalamualaikum...((harap semua sihat2 belaka))

tajuk entri di atas berkenaan dengan diri aku ni...hahahaha..sekarang ni aku tengah blur dan tak tahu nak post entri baru dan betul2 menarik...jadi,apa yang aku boleh buat....taadaaa!!!ni lah entri yang menarik..kahkahkah...((cam haram je))...tak ada masa la guys...tu sebab la tak ada story yang menarik nak di post kan...kerja akutiap2 hari bende yang sama,jadi tak ku temu apa yang menarik...tengok la sehari dua lagi..kalau2 ada yang menarik kat luar sana yang aku jumpa..hahaha..pastu aku karang dan post untuk korang semua...kasi bikin habis baek punye!!!yeahhh...




nota buku lima::minggu depan dah kemasukan stpm..awal nye!!!kene buat pilihan nie..samada asasi , diploma or stpm???haaaaaddooooiii..

Jumaat, 29 April 2011

Adik , Dekat Mana Stesen Bas??

Assalamualaikum w.b.t....

hmmm...nak mula kan dari mane ye??ok2..anywhere,,,dah lme tak update blog...rase malas + buzy + lupe...hahahahaha..macam mana tu ye??hmmm..

bukan ape,,,nak update blog n then post entri baru , leceh laa...aku kalau boleh nak post entri yang gempak + superb + mantap = FOLLOWER meningkat..hahaha..tapi tak de point@cerita yang interest...maklum laa ,,aku punye schedule pon padat...lepasan SPM kate kan..macam2 hal..pegi pejabat sana , pegi pejabat sini...haaaaaddooooii..aku rase aku akan kembali mantap and super power lepas semua kerja2 aku finish...tapi sekarang ni tak de laa tak post entri baru langsung..post 2 post gak,tapi tak kerap laa...hahaha

ni ade sikit cerita laa pasal siang tadi...lepas je ujian memandu aku selesai...haaaaaahhhh!!jap2..pasal ujian memandu dulu...aku panas betol dengan pak cik yang test aku tadi...gara2 dye,kereta yang aku test mati tengah jalan..dah 2, tengking aku plak..lahabau sunggoh..tapi tak pe,SABAR separuh daripada IMAN..hehehehe..ok2...continued blek yang cerita lepas aku amek lesen tadi..aku lepak kat bus stop tggu bus...(maklum laa,lesen x dapat,x brani nak bawa moto @ kereta kat bandar)..tengah dok kusyuk dengar lagu , datang pulak sorang pakcik indon...aku tengok dye dah laen macam dah..hahaha...dye datang dekat aku then tnye soalan..hmmm,senang cerita , lebih kurang macam nie la dialog antara aku dengan dye:::::

Pak Cik ::adik , tumpang tanya boleh , stesen bas untuk bus express di mana??
Aku ::cik , kat depan ni je...pak cik pegi dekat bangunan besar2 kat depan
ni , lepas tu kat belakang ade stesen bas nye..
Pak Cik ::oooo, tu bangunan bas nya ya??/
Aku ::(-___-") (dalam hati daj sentap dah)...tak2...pak cik pegi je dekat
bangunan yang besar2 tu , lepas tu jalan sampai kat belakang...kat
situ laa stesen bas nye...
Pak Cik ::ooo..trima kasih yaa..

hmm..lebeih kurang macam tu la dialog aku dengan pak cik 2...aku bukan tak nak bawak pak cik 2 sampai kat tempat 2..tapi aku pon ade hal , nak pergi ke ppd tok apply guru sandaran tidak terlatih...

moral nye kat sini::::jangan mudah buruk sangka terhadaporang lain..(sebab mule2 aku dah buruk sangke dah kat pakcik nie dari segi gaya dye..hahaha




Nota buku lima::lepas je dapat lesen memandu , aku nak journey satu Malaysia..sape nak ikot???

Selasa, 26 April 2011

JUVANA

Assalamualiakum ..... :)

lama dah rase nye aku tak post entri baru kan...maklumlah..semakin hari semakin sibuk...dengan ujian lesen,ulang alik pejabat pos antar surat ipt...haaddoii...baru2 nie pulak , bapak aku suruh apply kat PPD untuk guru sandaran tidak terlatih...lagi laaaa...haaddoii..hahaha..masalah nye sekarang, boleh ke??bukan masalah boleh ke dapat or tak , tapi masalah boleh ke aku ajar budak2??buat ye dapat budak2 yang very very hyperactive...huuuhh !! susah2...lain yang di suroh lain pulak yang diorang buat...hahahaha...tapi,ape2 pon aku cuba gak laa apply , mane taw rezeki aku dapat ke ,seminggu dua pon boleh laa..tapi tu sume kehendak Allah s.w.t ....

ok laaa..semua pelik kan...hahahahaha..tajuk entri ..pergghh!!!JUVANA...mukadimah panjang berjelar..hahahaha.tapi ape yang aku maksud kan kat sini boleh dikaitkan kan laaa dengan budak2 skula...jarang dengar budak skula rendah bikin masalah juvana , tapi jarang pulak dengar budak skula menengah tak bikin masalah juvana...selalu nye yang dikaitkan dengan kes2 juvana ni 4 example pukul cikgu , jual dadah dalam kalangan pelajar dan bnyak lagi laaa..

contoh yang terdekat or contoh visual yang boleh korang semua nak taw ala2 macam filem CROW ZERO gitu...hahahahaha..masyuk 2..




n baru2 ni pulak drama melayu yang baru je di tayangkan kat tv iaitu JUVANA lakonan Zaharil Adzim dan Bront Palarae..nama drama pon dah mcam masalah...hahahahaa...tapi salute laaa kat pengarah yang buat drama ni...se taw aku nie lah drama Melayu pertama yang bercorak macam ni (tak taw la kalau ade pulak yang dulu2)....salute laaa...hahahaha...semakin lame semakin matang producer2 tv dalam isu2 semasa..4 example isu cam nie laa...



muka pelajar2 bermasalah sunggoh..hahaha.. :D


sekarang nie acapkali kita semua dengar tentang isu2 yang melibatkan masalah pelajar...ade yang jadi part time jual dadah , curi motor n so on...huuhh !! yang memalukan ialah kebnyakn nye pelajar melayu..haadddooi...mana pergi martabat sebagai orang melayu...aku x boleh nak kata ape2 laa..bukan nye menteri or orang kenamaan...kita x boleh nak salahkan 100% dekat remaja ni n x boleh pulak nak salahkan 100% kat orang sekeliling...so , siape yang bertanggungjawab ?? bak kate prof.izzi dekat radio Hotfm "fikir2 kan dan selamat beramal"..hahahaha...

nota buku lima::sedih giler tak terpilih temuduga KPLSPM (Kursus Perguruan Lepasan SPM)

Jumaat, 22 April 2011

HEYY AKU !! SEMAKIN GILA

Assalamualaikum n salam sejahtera...

macam GILA kan tajuk entri ni...hahahaha...
aduhh...bukan ape..rasa macam orang gila je (dah gila la kott) sebab tak ada ape2 nak buat...so,dengan segala hormat nye aku mengagahkan jari2 aku ni untuk mengePOS entri baru walaupon pada hakikat di dalam hati........

"heyy kau,tak payah lah post2 entri ni"..hahahahaha..tu diaaaa..
punya laa jahanam pikir macam tu..hahahahaha..

dudok rumah tak ade buat apa2 la der....hahaha..siapa kata???jawab si pidot::aku lahhh...:D

betol jugak...tapi ape2 pon,aku tak ade laa dudok rumah 24 jam je...keluar la jugak...jamming,lepakk..tapiiiii.................tak tahu nak cakaplaa..everything i do just found nothing..hahahaha...dalam hati meronta ronta.....

"makkk,bila nak hantar abang pegi continue study????"...terbukti zaman pembelajaran lagi seronok...ni kata abang buat koridor kat skula aku dulu...hahahaha..






ni diaa muka bosan...bley jadi frust menonggeng..hahahaha



nota buku lima::nak amek asasi atau diploma???

Khamis, 21 April 2011

ZAMAN 00-AN...HAHAHAHAHA

Helo guys.... :D..

msti korang sume pelik dengan title post nie kan??hahaha...ade ke zaman 00-an...jarang dgr n ade yg x penah dgr langsung...(mak aihh!!kuno x bertempat..hahaha)...bkn pe,bg aku zaman 00-an nie 4 example thun 2000 until 2009...skarang nie dah zamn 10-an...tol x??hmmm...anywhere,mlas nk celoteh pnjg2....sje je letak title post pelik2...hahahaha...



(lencana skula rendah...ingat lagi..hehehe)



nak diceritakan,semalam aku pegi skula...rendah..(hah,zaman old skool rendah aku 00-an laa...hahaha)...pegi bukan dgn niat suke2..tp nak wat pengesahan sijil...(maklum laa,lepasan spm...nk apply mne2 ipt msti nk ad salinan sijil yg ade pengesaha)...

so,aku bertolak dari umah awal pagi coz x nak jam...ari 2 plak ade pasar minggu....rmai orang n jalan bley sesak...

sampai je kt skula,terpakse lah pulak tggu hampir 1 jam coz ramai lagi yg ade hal dgn guru besar...time turn ak ngan guru besar,2 perghhh!!!punye le lme dye tazkirah aku pasal kerjaya...salah 1 nye psal maktab...baru aku taw yg cara maktab mengambil orang yg layak untuk di temuduga kbnyakan nye bukan dari keputusan exm but dari pilihan pertama...so,luck korang la yg mne dpt temuduga atas pilihan yg x bnyak orang nak...example PENDIDIKAN ISLAM...nisbah lelaki utk pilihan nie adlah 1 perempuan bersamaan dgan 7 lelaki...means nye kt sini,guru laki sgt diperlukan....(untuk diri ni laki..hahahaha)...boleh than laa..nak dekat 2 jam die tazkirah aku...hahahaha..

nie lagie 1 msalah...hahaha..2 orang pelajar murid perempuan dengan nada selambe nye sape aku "ASSALAMUALAIKUM MAK CIK"...HAHAHAHA...aku senyum je la..x nak mara coz mereka po budak2 lagi..hahaha..(tp dlam hati,,WTF!!...dah terang2 muke laki lgi maw pggil mak cik..)...





nota buku lima::lpas nie nak mntak pengesahan sijil kt skula SJK (C/T) pulak..hahahaha

Rabu, 20 April 2011

LALALA...CARI KERJA...

Assalamualaikum n Selamat Pagi...

apekabar sume??ok..hari nie cikgu nak ajar mcm mne nk cari kerja...
x yah bebel pnjg,ok mule2 skali tok cari kerja....



tips:::
-bgun awal untuk kesegaran yg menyerlah..hahahaha..
-mandi,sabun kasi kaw2 punye bau....
-pkai bju elok2...(klu bley nak apply keje kedai mkn mamak pown pkai kemeja bertali leher..hahaha)
-sediakan bende yg sepatutnye tok murid2 sume nk cari kerja....
-n last skali...caw dari umah...doa..
-selamat mncuba...


ok laaa...cikgu pown dah terlambt nk pegi apply keje bru..hahahahahaha




nota buku lima::hahaha..ade hati nk jadi cikgu...!!susah dpt cikgu yg ske mengarut...

DUNIA OH DUNIA

nie lagi 1 kes...hmmm..x faham la dengan kebanyakan umat ISLAM skarang...susah betol...x nak tazkirah pnjg....yg aku nak HIGHLIGHT an kt sini satu tajuk yang aku copy paste dri 1 page...

GADIS ISLAM TURKI PERTAMA BERBOGEL UNTUK MAJALAH PLAYBOY

nie salah satu kenyataan beliau tntg isu nie..

""S*** berkata, dia berbogel untuk majalah Playboy bagi menyeru wanita-wanita Islam yang selama ini hidup terkongkong dan tidak dibenarkan membuat pilihan, termasuk dalam menentukan calon suami serta keperawanan mereka, supaya bangkit untuk bersuara dan bertindak""

x kan nk seru kne dgn cara nie??hmm..ape2 pown sendiri maw ingat...hanya Allah S.W.T berhak menentukan...





nota buku lima::sabor je lahh~~~...

PERGHHH!!..BOSAN NYE..

aduyai..bosan nye...bese laa an,lepasan spm mcm aku nie,menjalani liku2 hidup yg bosan....bkn pe,nk keje,dah ad...tp,,,,2 laaa...bosan...keje yg sme...tiap2 ary tunjuk mke dpan customer,,,'ea cik,nak ape?"...hahahahaha....pas nie nk test keje ap ea...mak aku kte suroh apply kt kfc..hahaha..apply??ingat mcm kolej je nk apply....mlas la kfc....buntu2...bala-bala...Tu lah, sekolah dulu tanak amik english education~...hahahahahaha...sabor je lah~~

Khamis, 7 April 2011

BEHIND APRIL FOOL........

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera sume....

hmmm...rse nye dah lme jari2 aku nie x menyentuh keyboard tok menulis blog...dkat seminggu gamak nye...mkin lme mkin cpat mse berlalu...yg mude akn mngkat jd semakin berusia...pejam celik,pejam celik dah sampai ke bulan APRIL 2011...rse sekejap an...what???APRIL...what's the hell??adoyai.....nie bkan msalah exicted jd smkin matang...tp rse2 kowank ap????hmmm...x maw pnjg cerita,nie lah bulan APRIL...bulan yg penuh dgn gurau senda...gurau senda???yg bley d knali skunk ni as APRIL FOOL...weyhh,kowank taw x ap disebalik APRIL FOOL nie???as MUSLIM we doesnt celebrate this month...okay...bkan pe...aku kt snie bkn nk jd ustaz or whatever laa...tp nk mengingat an kt kowank sume psal APRIL FOOL nie....ak pown sedar ilmu agame ak x pnuh di dada wolopon 5 tahun ak membanting tulang kt skula agame...bkan x nk menimba ilmu agame,tp msih x mencukupi...h...,tp ape2 pown rsenye,selame ak idop kt dunia nie x pnah ak nk maen2@gurau senda time APRIL nie...means ak celebrate laa...sbb ak taw...disebalik APRIL FOOL nie ad ceritanye...nie ad lah 1 artikel yg ak copy dr 1 website psal ARIL FOOL:::::::::::::




Assalamualaikumwbh.... Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'. Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian. Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol. Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan. Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan. Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini. Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian. Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri. Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita. *Ni msg yg aku dpt..kesahihan cerita nie xdpat di pastikan..Just amek teldan mne yg baek la..



hmmm...bkan ape an...sekadar minagt mengingati...sume org dlam dunie nie bkan nye SEMPURNA..ingat 2!!!x salah sebenarnye nk bergurau senda dgn kwan2 n kenalan..tp ad had nye laa...4 example gurau jgn melibat an SENSITIVITI n bnyk lagi...klu nk bergurau dlm bulan nie pown x slah tp NIAT...NIAT 2 jgn kte berlandas@ke atas APRIL FOOL...klu nk bergurau jgn la sampai membuat dosa example smpai BERBOHONG...sebagaimana sabda NABI MUHAMMAD S.A.W::::

“Hendaklah kamu jujur. Sesungguhnya kejujuran menunjuk kepada kebaikan. Dan kebaikan menunjuk kepada syurga. Seorang lelaki terus jujur dan mencari kejujuran sehinggalah dia dicatatkan di sisi Allah sebagai seorang yang sangat jujur. Berwaspadalah terhadap dusta. Sesungguhnya dusta menunjuk kepada kejahatan. Dan kejahatan menunjuk kepada neraka. Seorang lelaki terus berdusta dan mencari pendustaan sehingga dia dicatat di sisi Allah sebagai seorang yang sangat berdusta."

salam ukhwah...


Rabu, 30 Mac 2011

KORANG INGT TENTERA JE KE YG AD ANGKATAN???BAJU POWN AD..HAHAHAHA





Angkatan Baju Malaya anjur siri jelajah muzik indie Oleh Nurulhisham Abdul Latiff



KERJASAMA: Sebahagian wakil label yang mengambil bahagian dalam siri jelajah ABM bergambar bersama artis yang bakal mengadakan persembahan, Radhi OAG.
SESUAI dengan kegilaan peminat terhadap muzik indie ketika ini, sebuah pertubuhan yang dikenali sebagai Angkatan Baju Malaya (ABM) mengambil kesempatan itu untuk mengadakan siri jelajah mereka yang bukan saja memberikan ruang untuk peminat mendapatkan pelbagai pakaian daripada label bebas, bahkan mereka turut berpeluang menyaksikan persembahan beberapa kumpulan indie tanah air.

ABM ialah himpunan organisasi bebas terdiri daripada 18 label pakaian dan seni, yang diusahakan kebanyakannya oleh generasi muda. Diasaskan oleh beberapa anak muda seperti Azizul Abdul Latif, Ahda Hazariman Zainul dan Goo Mei Jun, ABM kini dianggotai label PopMalaya/Evol, Bima, PopRina, The Super Sunday, Suicidal Clothing/Ironic Clothing, Pattern Clothing, I Heart KL, Defy, , Our Happiness, Dir-tee Clothing, Wearenvy, Street Signal, Junnu, Corepeps, ISU, BlackSheep Clothing dan Cherpen.

Sesudah sekian lama bekerjasama memantapkan usaha perniagaan mereka, kini pertubuhan itu bersatu dengan tujuan memajukan perusahaan - menerusi usaha memperkenalkan jenama keluaran mereka kepada masyarakat dengan lebih meluas.



Menurut Azizul, mereka sudah menunggu begitu lama untuk menjayakan siri jelajah terbabit. Jika tidak kerana gabungan kerjasama yang diperoleh hari ini, dia tidak menjangkakan usaha itu akan menjadi nyata.

"Matlamat utama siri jelajah ini adalah untuk memperkenalkan jenama pakaian tempatan tempatan kepada orang ramai. Ramai lagi daripada masyarakat kita yang belum mengetahui kewujudan label ini.

"Menerusi siri jelajah ini juga kami berharap dapat meluahkan perspektif kami yang unik dan nilai kehidupan menerusi rekaan atas pakaian, aksesori dan hasil seni berkenaan," kata Azizul yang juga pengasas PopMalaya, pada sidang akhbar mengumumkan projek berkenaan di Pasar Seni, baru-baru ini.

Siri jelajah ABM akan bermula pada 17 Mei ini dan berakhir pada 28 Jun depan. Ia akan dilangsungkan di empat tempat berasingan di seluruh negara, membabitkan penganjur bersama seperti Theatrical Records, Inspire Records, Body Surf Music dan Gegey Music.

Kehadiran syarikat rakaman berkenaan sebagai penganjur bersama adalah berikutan penyertaan beberapa kumpulan indie yang akan turut mengadakan persembahan sempena siri jelajah ini. Justeru, kemasukan ke tapak jualan dan persembahan adalah berbayar, iaitu RM25 untuk siri jelajah di Kuala Lumpur dan RM20 untuk tiga tempat yang lain.

Antara kumpulan yang bakal mengadakan persembahan ialah OAG, Azmyl Yunor & The Sigarettes, The Otherside Orchestra, Second Combat, Nao, Analogsix, Muck dan lain-lain.

Selain jualan pakaian yang kebanyakannya terdiri daripada baju pelbagai corak, aksesori dan hasil seni, gelanggang siri jelajah juga akan dimeriahkan dengan aktiviti melukis dan demonstrasi grafiti.




ARTIKEL NIE AK COPY DY ANGKATAN BAJU MALAYA NYE PAGES..SAMBIL 2 AK LEY PROMOTE CKET BENDE2 NIE KT KOWG...SUPPORT OUR LOCAL ART @ DESIGN @ THINGS.. :D

TERINGAT ZAMAN DULU2 KAT PLKN... :D

CERITA YANG DI COPY PASTE DR AMIR ZULHAKIM..HAHAHAHAHAHA



disebalik bendera kompeni-kompeni plkn kem SENTOSA CHENDERIANG, TAPAH, PERAK KUMP1/SIRI 8 2011 sekawan haiwan iaitu helang,harimau dan naga begitu tidak tahan untuk menghisap rokok mereka mengambil keputusan untuk menggunakan obor untuk di gntikan dgn lighter yg telah hilang!!!! tidak hairan lah mengapa semua pelatih2 menghisap rokok di kem tersebut! ye ke???isap rokok??hahahahahaha...2 zmn dlu2...kt PLKN SENTOSA..ntah bape kurun dah....




ni lah helang..hahahahaa




x de lighter..pkai obor..bley dikte an BRAVO nie pemurah..hahaha




x de pic bendera je..so,terpakse la amek pic yg ad manusia skali..hahaha..thanx 4 HASIFIKRI PHOTOGRAPHY..:D




nage zamn skunk dah mju..hahahahaha...nice flag.. :D

TRANS-fomasi YG DI BWA OLH BAND TEMPATAN :D

local band???indie band??sume nie berkaitan dgn band2...band tempatan...dlu2 slalu ad owg yg bangkang local band...suare cam haram la,sedap lgie suare katak laa,apelaaa,itu la....so klu sedap sgt suare katak,g la dgr hari2......camne local band nk naek klu ad segelintir rkyt M'sia x support????support ar cket local band,bru a mju......skunk nie klu kte tgok mcm2 transfomasi yg local band dah bwe an...4 exmple, HUJAN band yg dah jd duta tok BSN..ok la 2...lgu dowg,muzik dowg...sume bley masyukkk...BUNKFACE plak..mkin hari,mkin meningkat...so,,,klu nk tgok dowg2 nie stay meningkat SUPPORT OUR LOCAL BAND,MUSIC...OK... :D






Selasa, 29 Mac 2011

2nd TIME BE A BLOGGER-BOY..hahahaha

Assalamualaikum dan salam sejahtera......nie 2nd time ak wat blog..1st skali dah hancuss gedebuss coz ak dah lpe password nye..hahahaha..sudah terlalu lme ak x berBLOG2 nie...akhirnye,ak tnpe segan silu menekan keyboard pc tok berBLOG...hahahaha..ak tgok mmber2 ak sume dah pkat lyan blog2 nie..ap yg special nye????????ntah ar...(ckp org,ak pown sme).... bkn pe...my frenz MUHAMAD FIRDAUS a.k.a PIDOT siap bley tnye kt fb spe yg berBLOG2..hahahaha..ak pown bgi laa website blog ak...pidotorangutanhahaha.blogspot.com...perghh!!!bkn men hebat dye nye address..hahahaha..(pakat nk kne an pidot je)..hahahaha..ape2 je laaa...anywhere,blog ak nie ak x taw nk wat camne..mybe ak akn ltak some artikel n perkembangan dri...klu korg ske,lyan je laaa....ok..adiosss :D




Nie lah PIDOT yang ak cakap an 2..hahaha..kacak x???