Jumaat, 29 April 2011

Adik , Dekat Mana Stesen Bas??

Assalamualaikum w.b.t....

hmmm...nak mula kan dari mane ye??ok2..anywhere,,,dah lme tak update blog...rase malas + buzy + lupe...hahahahaha..macam mana tu ye??hmmm..

bukan ape,,,nak update blog n then post entri baru , leceh laa...aku kalau boleh nak post entri yang gempak + superb + mantap = FOLLOWER meningkat..hahaha..tapi tak de point@cerita yang interest...maklum laa ,,aku punye schedule pon padat...lepasan SPM kate kan..macam2 hal..pegi pejabat sana , pegi pejabat sini...haaaaaddooooii..aku rase aku akan kembali mantap and super power lepas semua kerja2 aku finish...tapi sekarang ni tak de laa tak post entri baru langsung..post 2 post gak,tapi tak kerap laa...hahaha

ni ade sikit cerita laa pasal siang tadi...lepas je ujian memandu aku selesai...haaaaaahhhh!!jap2..pasal ujian memandu dulu...aku panas betol dengan pak cik yang test aku tadi...gara2 dye,kereta yang aku test mati tengah jalan..dah 2, tengking aku plak..lahabau sunggoh..tapi tak pe,SABAR separuh daripada IMAN..hehehehe..ok2...continued blek yang cerita lepas aku amek lesen tadi..aku lepak kat bus stop tggu bus...(maklum laa,lesen x dapat,x brani nak bawa moto @ kereta kat bandar)..tengah dok kusyuk dengar lagu , datang pulak sorang pakcik indon...aku tengok dye dah laen macam dah..hahaha...dye datang dekat aku then tnye soalan..hmmm,senang cerita , lebih kurang macam nie la dialog antara aku dengan dye:::::

Pak Cik ::adik , tumpang tanya boleh , stesen bas untuk bus express di mana??
Aku ::cik , kat depan ni je...pak cik pegi dekat bangunan besar2 kat depan
ni , lepas tu kat belakang ade stesen bas nye..
Pak Cik ::oooo, tu bangunan bas nya ya??/
Aku ::(-___-") (dalam hati daj sentap dah)...tak2...pak cik pegi je dekat
bangunan yang besar2 tu , lepas tu jalan sampai kat belakang...kat
situ laa stesen bas nye...
Pak Cik ::ooo..trima kasih yaa..

hmm..lebeih kurang macam tu la dialog aku dengan pak cik 2...aku bukan tak nak bawak pak cik 2 sampai kat tempat 2..tapi aku pon ade hal , nak pergi ke ppd tok apply guru sandaran tidak terlatih...

moral nye kat sini::::jangan mudah buruk sangka terhadaporang lain..(sebab mule2 aku dah buruk sangke dah kat pakcik nie dari segi gaya dye..hahaha




Nota buku lima::lepas je dapat lesen memandu , aku nak journey satu Malaysia..sape nak ikot???

Selasa, 26 April 2011

JUVANA

Assalamualiakum ..... :)

lama dah rase nye aku tak post entri baru kan...maklumlah..semakin hari semakin sibuk...dengan ujian lesen,ulang alik pejabat pos antar surat ipt...haaddoii...baru2 nie pulak , bapak aku suruh apply kat PPD untuk guru sandaran tidak terlatih...lagi laaaa...haaddoii..hahaha..masalah nye sekarang, boleh ke??bukan masalah boleh ke dapat or tak , tapi masalah boleh ke aku ajar budak2??buat ye dapat budak2 yang very very hyperactive...huuuhh !! susah2...lain yang di suroh lain pulak yang diorang buat...hahahaha...tapi,ape2 pon aku cuba gak laa apply , mane taw rezeki aku dapat ke ,seminggu dua pon boleh laa..tapi tu sume kehendak Allah s.w.t ....

ok laaa..semua pelik kan...hahahahaha..tajuk entri ..pergghh!!!JUVANA...mukadimah panjang berjelar..hahahaha.tapi ape yang aku maksud kan kat sini boleh dikaitkan kan laaa dengan budak2 skula...jarang dengar budak skula rendah bikin masalah juvana , tapi jarang pulak dengar budak skula menengah tak bikin masalah juvana...selalu nye yang dikaitkan dengan kes2 juvana ni 4 example pukul cikgu , jual dadah dalam kalangan pelajar dan bnyak lagi laaa..

contoh yang terdekat or contoh visual yang boleh korang semua nak taw ala2 macam filem CROW ZERO gitu...hahahahaha..masyuk 2..




n baru2 ni pulak drama melayu yang baru je di tayangkan kat tv iaitu JUVANA lakonan Zaharil Adzim dan Bront Palarae..nama drama pon dah mcam masalah...hahahahaa...tapi salute laaa kat pengarah yang buat drama ni...se taw aku nie lah drama Melayu pertama yang bercorak macam ni (tak taw la kalau ade pulak yang dulu2)....salute laaa...hahahaha...semakin lame semakin matang producer2 tv dalam isu2 semasa..4 example isu cam nie laa...



muka pelajar2 bermasalah sunggoh..hahaha.. :D


sekarang nie acapkali kita semua dengar tentang isu2 yang melibatkan masalah pelajar...ade yang jadi part time jual dadah , curi motor n so on...huuhh !! yang memalukan ialah kebnyakn nye pelajar melayu..haadddooi...mana pergi martabat sebagai orang melayu...aku x boleh nak kata ape2 laa..bukan nye menteri or orang kenamaan...kita x boleh nak salahkan 100% dekat remaja ni n x boleh pulak nak salahkan 100% kat orang sekeliling...so , siape yang bertanggungjawab ?? bak kate prof.izzi dekat radio Hotfm "fikir2 kan dan selamat beramal"..hahahaha...

nota buku lima::sedih giler tak terpilih temuduga KPLSPM (Kursus Perguruan Lepasan SPM)

Jumaat, 22 April 2011

HEYY AKU !! SEMAKIN GILA

Assalamualaikum n salam sejahtera...

macam GILA kan tajuk entri ni...hahahaha...
aduhh...bukan ape..rasa macam orang gila je (dah gila la kott) sebab tak ada ape2 nak buat...so,dengan segala hormat nye aku mengagahkan jari2 aku ni untuk mengePOS entri baru walaupon pada hakikat di dalam hati........

"heyy kau,tak payah lah post2 entri ni"..hahahahaha..tu diaaaa..
punya laa jahanam pikir macam tu..hahahahaha..

dudok rumah tak ade buat apa2 la der....hahaha..siapa kata???jawab si pidot::aku lahhh...:D

betol jugak...tapi ape2 pon,aku tak ade laa dudok rumah 24 jam je...keluar la jugak...jamming,lepakk..tapiiiii.................tak tahu nak cakaplaa..everything i do just found nothing..hahahaha...dalam hati meronta ronta.....

"makkk,bila nak hantar abang pegi continue study????"...terbukti zaman pembelajaran lagi seronok...ni kata abang buat koridor kat skula aku dulu...hahahaha..






ni diaa muka bosan...bley jadi frust menonggeng..hahahaha



nota buku lima::nak amek asasi atau diploma???

Khamis, 21 April 2011

ZAMAN 00-AN...HAHAHAHAHA

Helo guys.... :D..

msti korang sume pelik dengan title post nie kan??hahaha...ade ke zaman 00-an...jarang dgr n ade yg x penah dgr langsung...(mak aihh!!kuno x bertempat..hahaha)...bkn pe,bg aku zaman 00-an nie 4 example thun 2000 until 2009...skarang nie dah zamn 10-an...tol x??hmmm...anywhere,mlas nk celoteh pnjg2....sje je letak title post pelik2...hahahaha...



(lencana skula rendah...ingat lagi..hehehe)



nak diceritakan,semalam aku pegi skula...rendah..(hah,zaman old skool rendah aku 00-an laa...hahaha)...pegi bukan dgn niat suke2..tp nak wat pengesahan sijil...(maklum laa,lepasan spm...nk apply mne2 ipt msti nk ad salinan sijil yg ade pengesaha)...

so,aku bertolak dari umah awal pagi coz x nak jam...ari 2 plak ade pasar minggu....rmai orang n jalan bley sesak...

sampai je kt skula,terpakse lah pulak tggu hampir 1 jam coz ramai lagi yg ade hal dgn guru besar...time turn ak ngan guru besar,2 perghhh!!!punye le lme dye tazkirah aku pasal kerjaya...salah 1 nye psal maktab...baru aku taw yg cara maktab mengambil orang yg layak untuk di temuduga kbnyakan nye bukan dari keputusan exm but dari pilihan pertama...so,luck korang la yg mne dpt temuduga atas pilihan yg x bnyak orang nak...example PENDIDIKAN ISLAM...nisbah lelaki utk pilihan nie adlah 1 perempuan bersamaan dgan 7 lelaki...means nye kt sini,guru laki sgt diperlukan....(untuk diri ni laki..hahahaha)...boleh than laa..nak dekat 2 jam die tazkirah aku...hahahaha..

nie lagie 1 msalah...hahaha..2 orang pelajar murid perempuan dengan nada selambe nye sape aku "ASSALAMUALAIKUM MAK CIK"...HAHAHAHA...aku senyum je la..x nak mara coz mereka po budak2 lagi..hahaha..(tp dlam hati,,WTF!!...dah terang2 muke laki lgi maw pggil mak cik..)...





nota buku lima::lpas nie nak mntak pengesahan sijil kt skula SJK (C/T) pulak..hahahaha

Rabu, 20 April 2011

LALALA...CARI KERJA...

Assalamualaikum n Selamat Pagi...

apekabar sume??ok..hari nie cikgu nak ajar mcm mne nk cari kerja...
x yah bebel pnjg,ok mule2 skali tok cari kerja....



tips:::
-bgun awal untuk kesegaran yg menyerlah..hahahaha..
-mandi,sabun kasi kaw2 punye bau....
-pkai bju elok2...(klu bley nak apply keje kedai mkn mamak pown pkai kemeja bertali leher..hahaha)
-sediakan bende yg sepatutnye tok murid2 sume nk cari kerja....
-n last skali...caw dari umah...doa..
-selamat mncuba...


ok laaa...cikgu pown dah terlambt nk pegi apply keje bru..hahahahahaha




nota buku lima::hahaha..ade hati nk jadi cikgu...!!susah dpt cikgu yg ske mengarut...

DUNIA OH DUNIA

nie lagi 1 kes...hmmm..x faham la dengan kebanyakan umat ISLAM skarang...susah betol...x nak tazkirah pnjg....yg aku nak HIGHLIGHT an kt sini satu tajuk yang aku copy paste dri 1 page...

GADIS ISLAM TURKI PERTAMA BERBOGEL UNTUK MAJALAH PLAYBOY

nie salah satu kenyataan beliau tntg isu nie..

""S*** berkata, dia berbogel untuk majalah Playboy bagi menyeru wanita-wanita Islam yang selama ini hidup terkongkong dan tidak dibenarkan membuat pilihan, termasuk dalam menentukan calon suami serta keperawanan mereka, supaya bangkit untuk bersuara dan bertindak""

x kan nk seru kne dgn cara nie??hmm..ape2 pown sendiri maw ingat...hanya Allah S.W.T berhak menentukan...





nota buku lima::sabor je lahh~~~...

PERGHHH!!..BOSAN NYE..

aduyai..bosan nye...bese laa an,lepasan spm mcm aku nie,menjalani liku2 hidup yg bosan....bkn pe,nk keje,dah ad...tp,,,,2 laaa...bosan...keje yg sme...tiap2 ary tunjuk mke dpan customer,,,'ea cik,nak ape?"...hahahahaha....pas nie nk test keje ap ea...mak aku kte suroh apply kt kfc..hahaha..apply??ingat mcm kolej je nk apply....mlas la kfc....buntu2...bala-bala...Tu lah, sekolah dulu tanak amik english education~...hahahahahaha...sabor je lah~~

Khamis, 7 April 2011

BEHIND APRIL FOOL........

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera sume....

hmmm...rse nye dah lme jari2 aku nie x menyentuh keyboard tok menulis blog...dkat seminggu gamak nye...mkin lme mkin cpat mse berlalu...yg mude akn mngkat jd semakin berusia...pejam celik,pejam celik dah sampai ke bulan APRIL 2011...rse sekejap an...what???APRIL...what's the hell??adoyai.....nie bkan msalah exicted jd smkin matang...tp rse2 kowank ap????hmmm...x maw pnjg cerita,nie lah bulan APRIL...bulan yg penuh dgn gurau senda...gurau senda???yg bley d knali skunk ni as APRIL FOOL...weyhh,kowank taw x ap disebalik APRIL FOOL nie???as MUSLIM we doesnt celebrate this month...okay...bkan pe...aku kt snie bkn nk jd ustaz or whatever laa...tp nk mengingat an kt kowank sume psal APRIL FOOL nie....ak pown sedar ilmu agame ak x pnuh di dada wolopon 5 tahun ak membanting tulang kt skula agame...bkan x nk menimba ilmu agame,tp msih x mencukupi...h...,tp ape2 pown rsenye,selame ak idop kt dunia nie x pnah ak nk maen2@gurau senda time APRIL nie...means ak celebrate laa...sbb ak taw...disebalik APRIL FOOL nie ad ceritanye...nie ad lah 1 artikel yg ak copy dr 1 website psal ARIL FOOL:::::::::::::




Assalamualaikumwbh.... Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'. Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian. Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol. Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan. Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan. Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini. Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian. Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri. Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita. *Ni msg yg aku dpt..kesahihan cerita nie xdpat di pastikan..Just amek teldan mne yg baek la..



hmmm...bkan ape an...sekadar minagt mengingati...sume org dlam dunie nie bkan nye SEMPURNA..ingat 2!!!x salah sebenarnye nk bergurau senda dgn kwan2 n kenalan..tp ad had nye laa...4 example gurau jgn melibat an SENSITIVITI n bnyk lagi...klu nk bergurau dlm bulan nie pown x slah tp NIAT...NIAT 2 jgn kte berlandas@ke atas APRIL FOOL...klu nk bergurau jgn la sampai membuat dosa example smpai BERBOHONG...sebagaimana sabda NABI MUHAMMAD S.A.W::::

“Hendaklah kamu jujur. Sesungguhnya kejujuran menunjuk kepada kebaikan. Dan kebaikan menunjuk kepada syurga. Seorang lelaki terus jujur dan mencari kejujuran sehinggalah dia dicatatkan di sisi Allah sebagai seorang yang sangat jujur. Berwaspadalah terhadap dusta. Sesungguhnya dusta menunjuk kepada kejahatan. Dan kejahatan menunjuk kepada neraka. Seorang lelaki terus berdusta dan mencari pendustaan sehingga dia dicatat di sisi Allah sebagai seorang yang sangat berdusta."

salam ukhwah...